joi, 19 martie 2009

Mierea un elixir la indemana.


In vremurile stravechi, mierea era foarte apreciata si se folosea mai ales in servicul religios, pentru a venera zeii si a hrani animalele sacre.
Calitatile ei sunt pomenite in scrierile unor cunoscuti oameni ai vremurilor ca Aristotel, Hipocrate, Pliniu sau Dioscoride. In ziua de astazi nimeni nu mai pune la indoiala beneficiile pe care acest aliment- medicament le are.
100 g de miere contin 17,2 g apa, 38 g fructoza, 31 g glucoza, 5g zaharoza, 7 g maltoza, 3,2 saruri minerale, oligoelemente si substante bactericide, avand 335 calori. Prin urmare mierea este o importanta sursa de energie, fiind si foarte usor asimilata de organism. Vitaminele pe care le contine sunt B1, B2, B6, B12, A, C, D si cunoscutul acid folic, cu rol in reglarea functiilor organismului.
Mierea in tratamente
Mierea este recomandata mai ales pentru copii, convalescenti, batrani si gravide. Trei lingurite de miere pe zi sunt suficiente pentru a oferi energie
Diferitele sortimente de miere au proprietati specifice: mierea de levantica vindeca tusea si durerile de gat; mierea de tei amelioreaza starile febrile si durerile gastrice, previne migrena si trateaza pneumoniile, astmul bronsic si starile nervoase; mierea de brad este utila in bolile cailor respiratorii; cea de salcam are efecte calmante si tonice, mierea de floarea soarelui este utila si in bronsite si boli de stomac, mierea de flori de camp actioneaza impotriva microbilor, iar cea de pomi fructiferi vindeca afectiunile renale, pulmonare si intestinale.
Mierea nu este recomandata copiilor sub un an si nici diabeticilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu