miercuri, 4 martie 2009

Depresia

Depresia

Dimensiunile problemei
Depresia este o problemă de sănătate frecventă care ne afectează, într-o măsură mai mare sau mai mică, pe toţi, cel puţin o dată în viaţă. Ea ocupă locul doi pe lista celor mai des întâlnite afecţiuni medicale, fiind depăşită doar de hipertensiunea arterială. Se estimează că cel puţin unul din 10 pacienţi care se prezintă la medic suferă de depresie. Din nefericire, majoriteatea cazurilor trec neobservate.1
Dacă depresia durează prea mult sau capătă o formă severă (numită depresie majoră ), efectele ei pot fi de-a dreptul invalidante pentru pacient. Ea poate provoca tulburări ale proceselor fiziologice normale - hrănirea, somnul, nivelul de activitate fizică, capacitatea de concentrare şi de realizare a diferitelor sarcini. Dacă nu este eliminată, ea poate duce la pierderea productivităţii, declin funcţional şi creşterea mortalităţii.
Potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, depresia şi alte probleme de sănătate mintală constituie cauza principală de reducere a timpului de lucru, pe plan mondial. În S.U.A., depresia este o cauză majoră de invaliditate, fiind depăşită doar de bolile cardio-vasculare.

Cauze
Depresia poate fi provocată de o varietate de cauze:
Predispoziţia genetică
Transformări hormonale şi biochimice în interiorul organismului
Stres în exces, conflicte şi abuzuri
Pierderea cuiva drag, izolare, traume emoţionale
Boală, durere, probleme neurologice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu