marți, 24 martie 2009

Contraceptivul care ti se potriveste


Evita sarcinile nedorite si elimina efectele negative ale contraceptivelor luate dupa ureche, alegand metoda care ti se potriveste la sfatul medicului.
Un studiu efectuat recent arata ca 48% din femeile din Romania nu folosesc nici o metoda contraceptiva. In general, femeile prefera metodele naturale de contraceptie pentru lipsa efectelor secundare, pentru ca sunt practice, usor de folosit si nu costa, insa nu sunt 100% sigure. ''Ceea ce ar trebui sa stie femeile in general, dar mai ales tinerele, e ca avortul sau pilula de urgenta nu sunt metode contraceptive si ca nu toate pilulele ingrasa. Contraceptivul trebuie prescris doar de medicul ginecolog si nu de o prietena'' ne spune Monica Cirstoiu, medic ginecolog.
''Inainte de administrarea contraceptivului trebuie facut un examen clinic general, examinarea sanilor, pentru a nu exista formatiuni tumorale, un examen genital, pentru ca unele contraceptive nu se pot prescrie in cazul unei patologii genitale, un fibrom, de exemplu. Medicul recomanda un contraceptiv, insa dupa o discutie cu pacienta.
Nu-i poti recomanda unei femei mai putin organizate pilule contraceptive, pentru ca acestea se iau in fiecare zi, la aceeasi ora.
Daca uita sa ia pilula cateva zile la rand, acestea nu mai sunt eficiente. Pilulele cu dozajul de estrogen de 0,02 nu aduc cresterea in greutate, cele cu 0,03 se recomanda femeilor sanatoase, iar cele cu 0,035 se pot prescrie si ca tratament.
Dar sa le luam pe rand!''
Prezervativul
Impiedica patrunderea spermatozoizilor in vagin.
Avantaje: este o metoda eficienta daca este folosit corect. Asigura protectia impotriva bolilor cu trasmitere sexuala, inclusiv SIDA.
Dezavantajele: necesita intreruperea actului sexual pentru montare.
Riscuri: se poate rupe sau aluneca, la cele cu spermicide pot aparea iritatii.
Bun pentru: cei cu o viata sexuala neregulata cu mai multi parteneri sau intr-un cuplu, atunci cand femeia nu poate folosi alte metode contraceptive.
Contraceptivele orale
Impiedica ovulatia
Avantaje: pot vindeca chisturile, reduc acneea si pilozitatea faciala
Dezavantaje: e o grija zilnica, in caz de raceala, temperatura, diaree, voma, eficienta lui scade.
Riscuri: dureri de cap, ameteli, crestere in greutate.
Bun pentru: femei tinere, cu un regim de viata ordonat, cu o viata sexuala regulata, cu un partener sexual fidel.
Pilulele cu progesteron se administreaza mamicilor care alapteaza sau femeilor cu varice sau mai invarsta.
Contraceptivele injectabile
Progestagenul, eliberat lent, impiedica trecerea spermatozoizilor in uter prin ingrosarea mucozitatilor de la nivelul colului uterin si implicit, ovulatia.
Avantaje: reduce durerile menstruale, usor de folosit.
Dezavantaje: revenirea fertilitatii poate intarzia cateva luni dupa intreruperea folosirii.
Riscuri: sangerari neregulate sau absenta menstruatiilor.
Bun pentru: cele care nu vor dori sa ramana insarcinate imediat dupa intreruperea metodei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu