miercuri, 25 martie 2009

Eficienta unui triplu test


Examenul denumit triplu test nu da un rezultat care sa infirme sau sa confirme un diagnostic, ci calculeaza riscul de a avea un copil cu malformatii genetice grave. De foarte multe ori, medicii nu recomanda efectuarea acestui test, deoarece in cele mai multe cazuri pot aparea erori, care pot afea efecte nedorite asupra starii emotionale a gravidei. Repetarea triplului test poate inlatura suspiciunile.


Riscul unei sarcini cu astfel de probleme, este cu atat mai mare cu cat sarcina apare dupa varsta de 35 de ani. Practic, triplul test este cu precadere facut de femeile care au mai mult de 35 de ani ,precum si de cele cu predispozitie la a avea copii cu malformatii. Se pot descoperi din timp o serie de boli grave: deschidere de tub neural, sindrom Down, sindrom Edwards, sindrom Patau.

Acest test se efectueaza in al doilea trimestru de sarcina, intre saptamanile 14-18. Pentru a calcula gradul de risc, se fac o serie de analize, dar si un istoric al femeii insarcinate. Astfel se determina nivelul a trei hormoni prezenti doar in sangele femeii insarcinate. Hormonii sunt HCG (Human chorionic gonadotropin) , AFP (alfa feto-proteina), si estriol neconjugat. Prin corelarea acestor analize, cu informatiile cu privire la: existenta unor sarcini anterioare cu probleme, nasterea unor copii cu malformatii congenitale, prezenta unor afectiuni de genul diabetului zaharat, greutate, varsta, se poate cunoaste riscul de a avea un copil cu malformatii congenitale.

Daca acest test indica un risc crescut, in prima instanta el trebuie repetat. Daca si a doua oara apar probleme, sunt recomandate analize mai costisitoare precum amniocenteza urmata de cariotipare. Analiza de cariotip inseamna determinarea numarului si formei cromozomilor fatului. aceste Analize pot pune capat unor incertitudini, si mai ales se poate intrerupe din timp o sarcina care ar aduce pe lume un copil cu probleme grave de sanatate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu