miercuri, 18 martie 2009

De unde ne procuram proteinele?


Alimentele derivate din animale, incluzand carne, peste, oua si majoritatea produselor lactate contin proteine complete. Soia este singura planta ce contine proteine complete. Cea mai mare valoare proteica se regaseste in lapte si oua. Proteinele incomplete nu asigura un aport adecvat de aminoacizi. Multe plante alimentare contin cantitati considerabile de proteine incomplete, cele mai bune surse fiind cerealele si legumele. Unele alimente bogate in proteine, cum sunt carnea de oaie, porc, rata sau ouale, contin si cantitati importante de lipide.
In general, consunam un amestec suficient de proteine complete si incomplete care nu pune probleme deosebite de sanatate.
  • Alimente ce contin proteine complete
  • oua
  • peste
  • carne de gaina
  • carne de curcan
  • carne de rata
  • carne de vita
  • carne de oaie
  • carne de porc
  • branza
  • lapte
  • iaurt
  • soia
Alimente ce contin proteine incomplete
- cereale
- faina

- orez
- malai de porumb
- spaghete

- paine
- fasole

- broccoli

- cartofi

- arahide

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu