duminică, 15 martie 2009

Diabetu


Ce este diabetul?
Diabetul este o boala cronica caracterizata prin nivele ridicate ale gucozei in sange (hiperglicemie).
Diabetul apare atunci cand pancreasul nu produce insulina suficienta, sau cand organismul nu poate utiliza eficient insulina produsa. Insulina este un hormon produs de pancreas care ajuta celulele sa preia glucoza din sange si sa o transforme pentru producerea energiei. Deci, boala se declanseaza cand organismul nu are suficienta insulina sau nu poate folosi insulina pe care o are pentru transformarea glucozei in energie. Diabetul Tip 2 (cunsocut si ca diabetul varstei adulte) este cea mai obisnuita forma de diabet. Persoanele cu diabet tip 2 nu pot utiliza eficient insulina. Acestia pot adesea sa-si imbunatateasca starea numai cu modificari in stilul de viata. In multe cazuri medicatia orala este necesara. Cateodata este nevoie de insulina. Aproape 50% dintre persoanele cu diabet tip 2 nu sunt constiente de starea lor.
Cel mai simplu, mai rapid si mai convenabil mod de a va controla singuri glicemia sunt testele vizuale comparative BETACHEK. Acestea nu necesita un aparat, sunt precise si va pot indica daca aveti nivelul glicemiei in limite normale (pragul superior 110 mg/dl). Fie ca sunteti diagnosticat deja cu diabet, fie suspectati ca ati avea diabet, este bine sa va testati glicemia dimineata (a jeun) si la 2 ore din momentul in care ati inceput sa serviti masa (postprandial). Repetati testarea glicemiei in mai multe zile, la intervale diferite de timp. BETACHEK sunt convenabile ca pret si va puteti permite testari frecvente.
Persoanele cu diabet tip 1 produc foarte putina insulina sau deloc si au nevoie de injectii cu insulina pentru a supravietui. Este cel mai comun tip de diabet la copii si tineri.
Care sunt simptomele diabetului?
Sete cronica, excesiva Gura uscata Urinare frecventa Foame mare Scadere inexplicabila in greutate Vedere incetosata
Aceasta varietate de simptome sunt datorate nivelului ridicat al glicemiei in sange.
Diabetul predispune la dezvoltarea microangiopatiei generalizate cu consecinte clinice care afecteaza rinichii, ochii si nervii. Nefropatia dibetica este cauza dominanta a complicatiilor renale si este responsabila pentru mai mult de 40% din cazurile de complicatii renale terminale. Aproape toti pacientii dezvolta in timp retinopatie, si 40-50% progreseaza in retinopatie proliferativa cind diabetul a ajuns la durata de 25 ani de la descoperirea bolii. Retinopatia diabetica este cea mai importanta cauza a diminuarii vederii in rindul pacientilor sub 60 ani. Mai mult, povara morbiditatii si mortalitatii microvasculare este crescuta la pacientii care sufera de boli microvasculare. [Diabetologia, August 2005]
In decursul ultimilor zeci de ani s-au introdus noi tehnici pentru managementul diabetului. Cele mai importante sunt auto-controlul glucosei din sange si monitorizarea pe termen-lung a glicemiei prin masurarea HbA1c.
Diabetul zaharat
Depistarea diabetului
Persoanele cu risc de a dezvolta diabet zaharat tip 2, cu varsta de peste 45 de ani, trebuie sa-si determine glicemia la intervale de 3 ani. Din categoria acestor persoane mentionam:
- Copii pacientilor cu diabet zaharat tip 2 Pacientii cu hipertensiune Pacientii cu dislipidemie -Femeile cu istoric de diabet gestational sau care au dat nastere unor copii cu greutate la nastere peste 4 kilograme Obezii (verificati-va indexul de masa corporala cu tabelul de mai jos)
Un rol important al acestui site (aflat in dezvoltare) este de a informa, in mod sintetic, despre serviciile de ingrijire a diabetului zaharat. Acestea sunt:
- Avertizarea populatiei asupra diabetului zaharat si consecintele acestuia.
-Detectarea, monitorizarea si ingrijirea celor cu risc de a face diabet.
-Identificarea unei persoane suspecte de a avea diabet.
- Ingrijirea unei persoane - adult sau copil - care are diabet.
Diabet nou descoperit
La un pacient nou descoperit se stabileste de catre medicul specialist un plan pentru ingrijirea diabetului. Acesta include:
-Medicatia Stilul de viata (dieta, exercitii fizice, substante interzise indeosebi la copii) -Scop si obiective (de pilda, intervalele de glicemie)
-Starea psihologica Educatie Informatii pentru cariera (in special pentru copii)
-Instruire (de exemplu autocontrolul glicemiei si importanta acestuia)
- Monitorizare Stabilirea urmatoarei vizite
Ingrijirea diabetului
Ingrijirea pacientului si investigarea problemelor sale de sanatate se fac de catre personal medical calificat (medicul diabetolog, medicul de familie sau o asistenta medicala). Totusi, pacientul insusi "este cel mai bun medic". Pacientul trebuie sa invete cum sa-si tina diabetul sub control.

Un comentariu: