miercuri, 4 martie 2009

De azi, imi schimb atitudinea fata de mancare

Starile psihice influenteaza comportamentul alimentar, perioadele stresante putand duce la aparitia bulimiei sau anorexiei.
Adoptarea unui stil alimentar sanatos porneste de la nivel mintal.
Emotiile puternice te determina sa mananci mai putin sau, din contra, te fac sa consumi mai multe alimente. Pentru aceasta, exista si o explicatie stiintifica: un hormon al foamei, numit grelina. Cercetatorii americani afirma ca atunci cand suferi de anxietate, nivelul de grelina creste, pentru a diminua nivelul de stres, si, in acest fel, creste apetitul. Periculoasa este insa aparitia bulimiei, adica foamea excesiva si continua, manifestata prin tendita de a rontai mereu si de a manca fara oprire, chiar si noaptea. La polul opus se situeaza anorexia, afectiune caracterizata prin teama permanenta de ingrasare. Cei care au aceasta problema se simt vinovati dupa ce mananca si isi induc o senzatie de voma. In timp, aceste persoane scad mult in greutate.
Nesiguranta creste apetitul, in timp ce suferintele celor apropiati scad pofta de mancare.
Anorexia si bulimia sunt tulburari care se rezolva prin schimbarea regulilor de viata.
Lucrul impreuna cu un specialist este f important pentru rezolvarea problemei si preintampinarea aparitiei sale. Persoanele afectate de aceste turburari sunt ajutate mult de experientele altora, care au trecut prin aceeasi problema si au reusit sa gaseasca o solutie.Suportul familiei este si el important, si acest lucru trebuie facut cu discernamant si fara impunerea unor reguli stricte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu