miercuri, 11 martie 2009

Ce trebuie sa stim despre glucide


Glucidele, numite de asemenea si carbonati sau hidrati de carbon, reprezinta cea mai accesibila sursa de energie pentru organism, asigurand 50-55% din aportul energetic total. Desi cantitativ glucidele organismuui reprezinta numai 0,3% din greutatea corpului, importanta lor este extrem de mare, avand un dublu rol: energetic si structural.
Glucidele sunt utilizate pentru mentinerea temperaturii corporale si intretinerea functilor vitale si asigura energia pentru eforturile muscuare.
Sistemul nostru, creierul si alte organe cum ar fi inima, plamanii, rinichii, intestinul si celulele sanguine au in mod special nevoie de glucide si nu pot functiona normal fara acestea. Pe langa rolul de combustibil pentru toate celulele, glucidele participa si la alcatuirea membranelor celulare,a tesutului conjunctiv si de sustinere, a tesutului nervos,precum si a unor componente cu rol functional de baza, cum sunt hormonii, enzimele si anticorpii.
Exista mai multe tipuri de glucide:
1. Glucidele simple(zaharuri):
In aceasta categorie se disting monozaharidele(formate dintr-o molecula elementara) si dizaharidele (doua molecule asociate).
Aceste zaharuri se numesc ''rapide'', deoarece se absorb imediat in sange. Toate, cu exceptia fructozei, au inconvenientul de a stimula prea brusc mecanismele reglarii glicemiei( secretia de insulina) si de a nu potoli senzatia de foame pentru perioade indelungate de timp.
Absortia fructozei este la fel de rapida ca a glucidelor simple, dar doar jumatate din cantitatea de fructoza este utilizata imediat, iar cealata jumatate este stocata sub forma de glicogen. Din acest motiv ingestia fructozei nu declanseaza secretia de insulina.
a) Monozaharidele:
- glucoza este putin regasita in stare libera in alimente, intra in compozitia a numeroase alte glucide. Glucoza este combustibilul principal al corpului uman si element de baza al glicogenului.
- fructoza este prezenta in miere si in fructe.
- galactoza intra in compozitia lactozei( zaharul din lapte), in asociatiile cu glucoza.
b) Dizaharidele:
- zaharoza, adica zaharul cristalizat obisnuit, cea mai raspandita in natura, este compusa dintr-o molecula de fructoza si una de glucoza. Poate fi obtinuta din sfecla si trestia de zahar. Se gaseste in fructe si legume.
- lactoza este prezenta in lapte si produsele lactate
- maltoza se gaseste in cereale si bere.
2. Glucidele complexe
Sunt numite si polizaharide, sunt glucide compuse din mai multe molecule de monozaharide asociate. Ele sunt cunoscute ca ''glucide lente'', deoarece se absorb in mod progresiv in intestin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu