joi, 12 martie 2009

Cum sa prevenim anemiile primavara









Anemia este o problema cu care se confrunta oamenii de toate varstele. Ea este o afectiune maladiva, care se manifesta prin scaderea sub valorile normale a numarului de globule rosii (hematii) produse de maduva hematogena si a cantitatii de hemoglobina la unitatea de volum a sangelui. Ca urmare, se reduce cantitatea de oxigen si substante nutritive transportate de sange catre diferite tesuturi din organism. In functie de cauzele care determina aceste modificari cantitative si calitative ale componentelor sangelui, exista mai multe forme de manifestare.
Depistarea anemiilorDe cele mai multe ori, anemia in formele usoare nu este depistata prin analizele de sange uzuale. Insa anumite simptome si scaderea hemoglobinei spre limita inferioara pot duce cu gandul la o stare usoara de anemie. Persoana respectiva se simte astenica, apatica, rezista mai putin stresului si oboselii decat in alte perioade, poate prezenta ameteli, cefalee, tulburari digestive etc. In formele mai avansate ale anemiei, aceste simptome se accentueaza si se poate observa paloarea tegumentelor, sangerari nazale, gingivale (mai ales la spalarea dintilor), scaderea capacitatii de concentrare, somnolenta etc.Paliditatea sau culoarea galben-verzuie poate constitui un semnal de alarma. Fenomenul apare la copiii subnutriti si cu un regim de viata necorespunzator si la tinerele fete cand, in mod naiv si gresit, adopta un regim exagerat de slabire, lasandu-ne influentate de "modelul" manechinelor anorexice de la TV, unele dintre ele adevarate schelete ambulante. In aceste cazuri se produce o reducere drastica a fierului din hematii, ducand la modificari profunde si grave in componenta sangelui.Starea de paliditate a pielii trebuie sa fie verificata printr-o analiza amanuntita a sangelui, care ar putea semnala existenta unor boli, mai usoare sau mai grave. Se cunosc insa si familii la care predomina o paloare a pielii, mostenita ereditar.In afara de paloare, bolnavii pot acuza ameteli, vertij, dureri de cap, insomnie, irascibilitate, astenie, oboseala, lipsa poftei de mancare, tahicardie, suflu sistolic, insuficienta cardiaca, indigestie, slabiciune generala cu scaderea tonusului muscular, lipsa de vitalitate, incapacitate de efort fizic si intelectual, ducand, uneori, la pierderea cunostintei.Ca semne obiective, pacientul poate prezenta tahicardie sau respiratie mai rapida (datorita hipoxiei tisulare, creste frecventa respiratorie pentru a suplini lipsa de oxigen).Atentie insa la falsele rezultate, frecvente mai ales vara, cand, datorita deshidratarii, scade volumul sanguin si numarul de hematii pe centimetru cub de sange creste, mascand astfel o anemie. Invers, in cazul de hiperhidratare, hipertensiune arteriala (unele tipuri) sau graviditate, cand volumul sanguin creste se produce o dilutie a hematiilor, care apare in analizele de laborator ca o falsa anemie.
ApiterapieAlbinele au pornit, din nou, colinda prin flori. In curaind, din stupi se va revarsa mierea noua. Nici un preparat de sinteza nu egaleaza forta energizanta a produselor stupului si capacitatea lor de a vindeca boli provocate de lipsa vitaminelor din organism. Primavara sunt numeroase cazurile de hipocalcemie. Medicii recomanda produse farmaceutice care pot completa lipsa de calciu din organism si o dieta cu multe lactate. Totusi, sunt multe situatii in care hipocalcemia continua sa se agraveze pentru ca organismul nu asimileaza calciul. Din studiile si din cercetarile apiterapeutice, stim ca nu exista nici un medicament de sinteza chimica si nici un produs sau preparat naturist care sa favorizeze asimilarea calciului mai repede si mai bine decat propolisul. Daca oamenii ar cunoaste un lucru atat de simplu, hipocalcemiile ar putea fi evitate cu siguranta. Cele mai grave anemii, a caror baza de pornire trebuie cautata, indeosebi, in alimentatie si metabolism, sunt tratate medical cu tot felul de polivitamine. Apiterapeutic, anemia se vindeca in 90 de zile folosind pastura sau in 180 de zile folosind polenul. Daca sunt utilizate si alte produse apicole, anemiile se vindeca mult mai repede.Tratand farmaceutic lipsa de vitamine si starile patologice provocate de ea, indiferent daca vindecarea se petrece sau nu, apare inconvenientul ca, prin contraindicatiile si efectele secundare pe care le poarta in sine, medicamentele creeaza alte dezechilibre, alte organe avand de suferit. Nimeni nu trebuie sa vada in aceasta afirmatie, perfect adevarata, indemnul de a ocoli medicul si farmacia. Dar ramane la fel de adevarat ca o cura cu produse apicole previne orice fel de imbolnaviri. Si chiar daca a aparut o afectiune, o cura cu produse apicole va fi benefica. Produsele stupului nu au contraindicatii si nu au efecte secundare. Apiterapia poate potenta un tratament chimioterapic, poate proteja organismul uman de efectele nedorite ale acesteia sau il poate vindeca prin actiunea sa. Avantajul imens al produselor apicole este acela ca, in timp ce vindeca, ele si hranesc, energizeaza, vitaminizeaza si imunizeaza. O precizare de maxima importanta este ca produsele si preparatele apiterapeutice au un spectru larg de actiune si impotriva afectiunilor ascunse ale organismului. Daca folosim propolisul pentru a combate hipocalcemia, acesta va actiona benefic asupra a cel putin alte 40 de afectiuni.
Revenind la vitaminizare, cunoscutul apiterapeut prof. Andritoiu propune o terapie care nu a inregistrat, in nici unul din cazuri, vreun esec. Iata programul zilnic:
dimineata, cu un sfert de ora inainte de masa, se mesteca 2 lingurite de polen sau 10 pastile de pastura, se iau 2 lingurite de miere cu laptisor de matca, se bea un amestec din 30-40 de picaturi de tinctura de propolis si 30-60 de picaturi de apa, apoi se bea o cana de ceai de macese indulcit cu miere poliflora;
dupa masa de dimineata se iau 2 lingurite de miere propolizata;• dupa masa de prinz, se iau 2 lingurite de miere cu grau germinat, iar dupa masa de seara se iau 2 lingurite de miere cu suc de orz verde;
in timpul fiecarei mese se bea un pahar de apa in care se dilueaza 2 lingurite de otet din mere si miere, indulcind cu miere poliflora;• seara, inainte de culcare, se iau 2-3 lingurite de miere cu drojdie de bere (2 lingurite de drojdie amestecate cu o lingurita de miere);
zilnic, se bea 1 l de infuzie din urzica (50 de parti), coada calului (20 p), fructe de catina (10 p), ciubotica cucului (10 p), busuioc (5 p) si cimbru (5 p); se prepara dimineata pentru toata ziua.
De unde ne procuram vitaminele?Necesarul vitaminic se poate asigura prin consumul anumitor legume, fructe si remedii naturale:
- vitamina A din morcov, spanac, varza, tomate, salata, conopida, patrunjel, fasole verde, caise, pepene galben;
- vitamina B1 din legume, cartofi, fulgi de ovaz, fructe, drojdie;- vitamina B2 din germeni de cereale, tarate, drojdie de bere;
- vitamina B5 din cereale, legume verzi, fructe, laptisor de matca;
- vitamina B6 din germeni de grau, varza, fructe, soia, drojdie de bere;
- vitamina B12 din ginseng;- vitamina C din lamai, varza, ardei, patrunjel, fasole verde, tomate, cartofi, conopida, capsuni, zmeura, coacaze, afine;
- vitamina D din ovaz, grau, curmale;- vitamina E din ovaz, ceapa, usturoi, morcov, varza, spanac, soia, tomate;
- vitamina H din fasole si mazare boabe, ciuperci, legume, soia, nuci;
- vitamina K din varza, spanac, uleiuri vegetale (floarea soarelui, soia);
- vitamina P din lamai, portocale, caise, mure, cirese, macese;
- vitamina PP din ceapa, usturoi, morcov, prune, caise uscate, germeni de grau si ovaz, alune prajite, smochine, avocado, curmale.Meniurile zilnice trebuie sa fie foarte variate, pentru a stimula apetitul bolnavului. intre mese se beau, dupa caz, ceaiuri aromatice cu zmeura, mure, fragi, cimbrisor si macese.
Castanele au proprietati antianemice si remineralizante. Din acest motiv, nutritionistii recomanda castanele coapte sau sub forma de piure, persoanelor cu astenie fizica si intelectuala.Din septembrie si pina in noiembrie este sezonul castanelor, bogate in vitamine si minerale usor asimilabile. Castanele sint sursa buna de calciu (45 mg/100 g), fier (1 mg), zinc (1 mg), vitamina E (1 mg). De asemenea, sint un aliment remineralizant si energizant, recomandat cu precadere pentru intarirea sistemului imunitar si combaterea anemiilor. Datorita vitaminei E, castanele coapte sau piureul de castane incetinesc procesul de imbatrinire. Castanele sint indicate in prevenirea osteoporozei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu