vineri, 8 mai 2009

Obsesiile. Ce si cat de periculoase sunt?

Ti s-a intamplat sa te speli incontinuu pe maini timp de cateva minute, chiar si cu riscul de a te rani doar pentru ca teama de germeni si microbi nu iti dadea pace? Sau sa te intorci frecvent din drum pentru a verifica daca ai incuiat usa? Te scoli brusc din somn speriata si incepi sa controbai prin casa in miez de noapte pentru a te asigura inca o data ca ai oprit gazele, apa si ai inchis geamul? Daca aceste obiceiuri iti ocupa mai mult de doua ore pe zi si devin deja suparatoare, afectandu-ti viata sociala, e clar, te confrunti cu o obsesie.
Tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) este o tulburare psihica si neurologica care consta fie in ganduri si actiuni compulsive (repetative), fie obsesive. Rezultatul care se instaleaza de obicei in urma compulsiei este anxietatea sau depresia severa.
Tulburarea obsesiv-compulsiva mai este numita si Sindromul Gilles de la Tourete dupa numele celui care a inclus aceasta afectiune in randul tulburarilor psihice. TOC are un statut aparte in cadrul tulburarilor anxioase, plangerile pacientilor fiind adesea legate mai degraba de continutul gandurilor sau imaginilor mintale repetitive (obsesii) si de comportamentele repetitive (compulsii) la care acestia recurg. Anxietatea reprezinta insa sursa din care acestea se trag si tocmai din acest motiv ele sunt incadrate in categoria tulburarilor de anxietate.
Psihologii ne asigura ca aproximativ 80% din populatia globului sufera de obsesii, insa foarte putini sunt cei care iau drumurile cabinetelor de psihoterapie. Dintre acestia, exista o parte care nu stiu cu ce fel de problema se confrunta si care este gravitatea ei. O alta parte formata din oameni care incearca sa isi invinga aceste obsesii singuri, chinuindu-se insa destul de mult. Si cea de-a treia categorie si cea mai numeroasa la noi in tara, o constituie acei oameni care nu merg la psihiatru sau la psiholog de rusine. Acestia sunt cei care afirma: "Nu am de ce sa merg la psihiatru, nu sunt nebun!". Foarte putini inteleg insa ca a suferi de TOC nu inseamna a fi nebun.
Majoritatea psihiatrilor si neurologilor sunt de parere ca tulburarea obsesiv-compulsiva are legatura cu nivelul de serotonina din creier. Serotonina este un hormon ce se gaseste in scoarta cerebrala si este responsabil cu "fericirea". In cazul unui dezechilibru al acesteia are loc tulburarea obsesiva. Tot dezechilibrul chimic al creierului si anume al serotoninei duce la instalarea depresiei. Se spune ca in cazul "bolnavilor" de TOC cat si in cazul indragostitilor nivelul serotoninei din creier este cu 40% mai scazut. Toti oamenii ar trebui sa inteleaga ca asa cum exista boli de inima, de ficat sau de stomac exista si "boli ale creierului" datorate unei modificari la nivel chimic. Aceste modificari declanseaza tulburari precum depresia, anxietatea, atacurile de panica, fobiile sau obsesiile. Nu inseamna ca un om care are o asemenea tulburare este nebun! Este doar un om bolnav, cu o problema de sanatate la fel ca toate celelalte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu