miercuri, 13 mai 2009

Despre cancerul mamar


Cancerul de san este o afectiune in care celulele maligne (canceroase) se dezvolta din tesutul mamar. Cel mai frecvent tip de cancer mamar este carcinomul ductal, care se dezvolta din epiteliul ductal. Cancerul de san care se dezvolta la nivelul lobilor sau lobulilor se numeste carcinom lobular si este cel mai frecvent tip de cancer mamar bilateral. Carcinomul mamar inflamator este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, in care sanul prezinta semne inflamatorii (roseata, caldura locala si tumefactie).
Varsta si prezenta cancerului de san in familie creste riscul de aparitie a acestuia la descendenti.
Lenuta Tudorache, pacienta cancer mamar, 50 de ani, Bucuresti spune „intotdeauna m-am gandit ca o sa ma fac bine si ca tratamentul va avea un efect covarsitor, mai ales ca pana la aceasta varsta am fost sanatoasa, nu am avut niciodata probleme de sanatate. Nu am fost disperata, am luat situatia ca atare, si eu si familia mea, iar medicii m-au ajutat foarte mult, am mers pe mana medicilor”.
Situatia in Romania
In 2006, in Romania, 50 de femei din 100.000 au fost diagnosticate cu cancer la san si s-au inregistrat peste 5500 de cazuri noi. Cancerul la san este cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor si este a doua cauza principala a deceselor provocate de cancer – dupa cancerul pulmonar, cu o prevalenta de 509,29 de cazuri la 100.000 de locuitori (2006), conform Registrului National de Cancer.
Numarul deceselor prin cancer de san la femei se ridica in 2007 la 3049 de persoane, adica 27,62 la 100.000 de locuitori de sex feminin, indica sursa mai sus mentionata.Programul National de Oncologie sustine tratamentul pacientelor cu cancer de san Presedintele CNAS, prof. dr. Irinel Popescu declara: “in anul 2007, au fost tratati 85.000 pacienti, cu un cost de aproximativ 4400 RON per pacient, iar in 2008 s-a inregistrat o crestere a fondurilor per pacient de pana la 6594 RON”.
Optiuni terapeutice
La ora actuala se pot folosi diferite tipuri de tratament pentru pacientii cu cancer de san: tratamentul standard (recomandat de forurile de specialitate) si tratamentele noi, care se afla in faza de testare in studii clinice. inainte de a incepe tratamentul, pacientii au posibilitatea sa opteze intre tratamentul standard si noile tratamente, prin includere in studiile clinice in derulare, daca acestia sunt eligibili.
Tratamentele care sunt in faza de testare (in studii clinice) au ca scop imbunatatirea optiunilor terapeutice curente sau obtinerea de informatii despre eficacitatea si siguranta unor noi compusi . in cazul in care concluziile unui studiu clinic indica faptul ca tratamentul care a fost testat este superior tratamentului standard, noul tratament il poate inlocui.
Alegerea celui mai potrivit tip de terapie pentru pacient este o decizie care implica in mod normal atat pacientul si familia acestuia cat si echipa medicala.Carmen, pacienta cancer mamar, 42 de ani, Bucuresti aflata sub tratament: „Citostaticele le-am suportat foarte bine, neasteptat de bine. Am observat ca fac progrese, ca am mai multa mobilitate, ca ma pot misca mai bine. Din momentul in care am inceput sa fac citostatice, eu nu am mai iesit din cuvantul doctorilor. Tot ceea ce mi-au spus sa fac, am facut. Eu zic ca acum sunt bine, sunt bine de mai mult timp, boala mi-a fost descoperita acum 5 ani. Cel mai rau mi-a fost in 2006, dar in urma tratamentelor am rezistat si imi pare bine ca am urmat tratamentul. Am inceput sa am si incredere in tratament”.
Mariana Ionita, 63 de ani, Bucuresti, pacienta cancer mamar: „Femeile trebuie sa-si faca niste controale la san macar o data pe an. in faza incipienta cand descoperi boala este mult mai usor, mai ales acum cand exista medicamente noi, metode noi de diagnosticare. Orice femeie este datoare sa se duca sa-si faca aceste controale. Sigur ca mi-ar fi placut sa fi aparut remedii si cand am descoperit eu boala ca sa nu ajung la operatie, dar acum, ma bucur ca macar pentru cei tineri exista ceva care sa-i ajute mai mult, chiar daca boala nu poate fi eradicata”. In prezent, tratamentul standard al cancerului de san beneficiaza de o abordare multidisciplinara, care implica atat tratamentul chirurgical, radioterapia, chimioterapia si hormonoterapia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu