luni, 25 mai 2009

Reguli alimentare pe perioada sarcinii


Sarcina reprezinta pentru multe femei o perioada de rasfat, cand toate interdictiile sunt eliminate si poftele trebuie satisfacute. Cateodata se ajunge chiar la ideea ca «trebuie sa mananci pentru doi», nu de alta, dar bebelusul trebuie sa creasca frumos si sanatos, asa ca mamica lui are voie sa-si faca de cap.

Autoarea celei mai bine vandute carti din 2008, «Traiesc, deci ma abtin», Mihaela Bilic, ne spune cat adevar si cata legenda se ascund aici!
Perioada critica pentru dezvoltarea fatului este la 2 saptamani dupa fertilizare, iar la 8 saptamani embrionul are sistemul nervos complet dezvoltat, inima ii bate, sistemul digestiv este format, iar degetele si trasaturile faciale sunt definite.
Cresterea si dezvoltarea creierului incep la mijlocul graviditatii si continua pana la 2 ani dupa nastere. Asadar, cele mai importante sunt statutul ponderal si starea de sanatate a femeii inainte de sarcina, ceea ce se intampla pe parcursul celor noua luni de sarcina fiind neesential pentru fat.
In concluzie, nu folositi ca scuza sarcina pentru a va satisface toate placerile si poftele culinare, ci mai degraba fiti atente sa aveti o greutate usor sub cea ideala inainte sa ramaneti insarcinata! Iar pe parcursul graviditatii incercati sa mancati sanatos si numai pentru o singura persoana!
O persoana normoponderala creste in greutate cu 11-15 kilograme pe parcursul sarcinii, adica 1,5 kilograme pe parcursul primului trimestru si apoi 400-500 de grame pe saptamana pana la termen. Surplusul alimentar pentru o femeie gravida ar trebui sa fie nesemnificativ (300 calorii pe zi in plus peste cele 1500 calorii necesare in mod normal, pe parcursul ultimelor doua semestre de sarcina).
Suplimentele de vitamine si minerale (acidul folic, vitamina B6, calciul, fierul, sodiul, magneziul si iodul) recomandate gravidelor au un efect benefic si este esential sa fie consumate din prima zi de sarcina sau chiar din perioada in care ne gandim sa ramanem insarcinate.
O gravida trebuie sa tina cont de urmatoarele reguli de alimentatie :
Principalul aliment care trebuie suplimentat este laptele. Trei cani de lapte in plus pe zi asigura un aport suplimentar de 10-16 g proteine de calitate superioara, 900 miligrame de calciu si 300 de calorii (pentru laptele cu 1,5% grasime).
Pentru a asigura un aport adecvat de minerale, vitamine si fibre, alimentatia zilnica a gravidelor trebuie sa contina paine integrala si cereale, legume de culoare galbena si verde, legume cu fructe verzi, fructe proaspete si uscate.
Se beau zilnic 6-8 pahare de lichide pentru a se preveni constipatia.
Alcoolul trebuie sa fie complet evitat in timpul sarcinii.
Cafeina, pe de alta parte, nu are risc asupra fatului sau a femeii gravide, de aceea consumul cu moderatie (200 mg/zi, adica 2 cesti de cafea) este permis.
Nu exista nicio dovada conform careia zaharina ar provoca malformatii fatului; atat zaharina, cat si aspartamul, traverseaza bariera placentara si ajung in laptele matern fara a produce vreun efect.
Pentru a diminua greturile de dimineata este recomandat consumul de hidrati de carbon in defavoarea grasimillor, care sunt greu de digerat. Lichidele trebuie baute intre mese.
Arsurile gastrice se evita prin mese mici, dar dese, mestecat bine si stat in pozitie verticala minim 3 ore dupa masa. De asemenea, nu purtati haine stranse in talie.
Cresterea consumului de lichide si de alimente bogate in fibre, alaturi de fructele uscate precum prunele sau smochinele, ajuta la inlaturarea constipatiei.
O importanta deosebita pe parcursul sarcinii o reprezinta exercitiul fizic. A fi gravida nu inseamna sa stai toata ziua in pat ca o placinta, mai ales ca sportul moderat si constant (1 ora pe zi, de 3 ori pe saptamana) are efecte benefice: previne diabetul gestational, usureaza sarcina, reduce stresul.
Tipul de exercitii cu avantaje cardiovasculare si psihologice si cu un risc scazut pentru sarcina sunt: mersul pe jos, alergarea usoara, bicicleta de camera si inotul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu